Перед тим, як приступити до створення власного сайту, необхідно дізнатися, що таке хостинг і домен. Ці два поняття містять в собі принцип розміщення сайтів в відкритому інтернет доступі.

Хостинг

Будь-сайт можна уявити як набір інформаційних даних, які повинні десь зберігатися. Спочатку сайт є просто деякою кількістю файлів, записаних на жорсткому диску комп'ютера. І переглянути ці файли можуть тільки люди, які мають прямий доступ до жорсткого диска.

Щоб сайт виявився у публічному доступі, був розроблений сервер. Сервер - це своєрідний майданчик, доступна для зовнішнього світу, що дозволяє переглядати розміщену інформацію і копіювати її на персональний комп'ютер. Адміністративний доступ при цьому є тільки у власника сайту.

А хостинг в свою чергу - це місце на сервері, яке на платній основі надає компанія провайдер. Викупити місце на сервері не можна. Стандартно хостинг орендується на рік, а потім при бажанні замовника оренда продовжується.

Домен

Але просто розмістити сайт на хостингу недостатньо. Адже люди не знають, в якому місці він зберігається. Домен або доменне ім'я - це адреса сайту, за яким останній можна знайти. Досить ввести доменне ім'я в адресний рядок, щоб відразу потрапити на потрібний ресурс. Домени мають кілька рівнів і орендуються на час, як і хостинги.

На прикладі рандомних адреси https://domenrandomadres.com можна розібрати доменне ім'я на складові;

HTTP (HTTPS, FTP та ін.) - це протоколи передачі даних (гіпертексту). Найпоширеніший протокол HTTPS говорить про те, що передача даних з сайту проходить в режимі захищеного з'єднання.
domenrandomadres - це і є доменне ім'я. Власники сайту придумують його самостійно, орієнтуючись на функції і цілі свого проекту. Ім'я повинно бути простим і таким, що запам'ятовується, щоб користувачі в майбутньому змогли без праці самостійно знайти сайт.
.COM - це зона, в якій розміщений сайт. Зони діляться за територіальним, тематичним та іншими ознаками. Сайти, створені в Росії, частіше реєструють в доменній зоні .RU.
Важливо врахувати, що якщо доменне ім'я зайнято, ви не зможете орендувати його. Доведеться або трохи змінювати порядок букв / слів в імені, або обрати собі інше концепцію домену і повністю перейменовувати проект.

На просторах інтернету можна знайти сайти, які пропонують домен і хостинг на безкоштовній основі. Але такі компанії або не мають якісного ПО, або є шахраями. Краще звертатися до провайдерів з хорошою репутацією, які надають повний пакет супроводжуючих послуг. Ви можете замовити хостинг у нашій компанії GLOBALNET.